Obrazy z cest

Fotogalerie

Algarve a Lisabon
Irsko
Portugalsko-Algarve
Malta
Gran Canaria
Sicílie

Článek - Dušan Procházka - Fotografie od amatérů v profesionálním pojetí a klubovém prostředí




Letošní prosincová výstava Magic World, která od 1. prosince do konce roku probíhá v prostorách Domu pánů z Lipé je letos již třetí výstavní akcí cyklu Obrazy z cest. Pro producenta a autora projektu Dušana Procházku je to další důkaz, že myšlenka se u veřejnosti setkala se zájmem a že úspěch loňské premiéry na brněnském letišti nebyl náhodný. Co předcházelo vernisáži prosincové akce a jak vidí budoucnost celého projektu její autor? I o tom mluvil Dušan Procházka těsně před zahájením výstavy v Domě pánů z Lipé.

 Čekal jste, že o Vámi připravovaný cyklus bude takový zájem?
„Skutečně nečekal. Když jsme začínali, tak ty obrazy z cest byly původně fotografickou kulisou k tématickým setkáním přátel s nádechem recese v Moravské vinotéce v Brně. Šlo spíše o příjemná setkání s povídáním, písničkami a degustacemi. Toto téma postupně oslovilo širokou cílovou skupinu a okruh vyznavačů cestování a fotografování se rychle rozšiřoval.

Jak se tedy obrazy z cest dostaly na veřejnost?
 
„Samozřejmě to nebyla náhoda. Uvědomoval jsem si, že mohu tuto myšlenku velmi krásně rozvíjet. Viděl jsem v tom možnost využít své profesní zkušenosti i týmu profesionálů. Protože pracuji v reklamě a marketingu, začal jsem u našich zákazníků i dodavatelů zjišťovat jejich názor a jejich představy. Najednou vše dostávalo určité obrysy. Mimo osobnostní hobby a pro všechny kategorie lidí velmi oblíbené téma, mají pro mne tato setkání největší hodnotu při navazování nových kontaktů se zajímavými lidmi. Tito lidé jsou většinou reprezentanti různých firem a tak se buduje síť kontaktů, do které se zapojuji další a další. Nebál jsem se udělat pár veřejných akcí a loni oslovit i Letiště Brno s dárkem, uskutečnit výstavu k jeho 50.-letému výročí.



 
Takže tak se zrodila myšlenka loňské letní výstavy v prostorách brněnského letiště?
„Ano, napadlo mne to, že vlastně mám ve svém archivu téměř všechny brněnské letové destinace. To má málo fotografů…:-)! Většinou mají pralesy, kaňony…Pan ředitel Tomáš Plaček měl pro můj projekt pochopení, měl však podmínku, že vše musí být připraveno maximálně profesionálně. Tomu jsem rozuměl a i díky velké podpoře ze strany klientů agentury, reklamních partnerů i našich dodavatelů, se  vše podařilo zajistit. Doplnili jsme ji tehdy „Světy vzdálenými od Zdeňka Haška“. Výstavu se 30 obrazy tehdy shlédlo přes čtvrt milionu lidí a byl to pro mne zlomový bod. Pochopil jsem, že už nemohu stavět jen na sobě.

Letos v létě jste tedy výstavu na letišti
zopakoval. Čím se letošní akce lišila od své premiéry?
„Byla 2x větší, ale to podstatné bylo v kvalitativní změně. Do rodiny přibyli další autoři, vybudovali jsme novou image,  pokusili se i technicky zkvalitnit obrazy. Spustili jsme také nový portál obrazyzcest.cz, kde jsme vše paralelně prezentovali. Podařilo se mi zapojit opravdu významné instituce, jako BVV, ČSOB , Pojišťovnu Generali, Centrálu cestovního ruchu JM apod. Ve spolupráci s CK Čedok jsmepřipravili soutěž o zájezdy, mediálním

partnerem se stal kromě Brno Business i Brněnský Deník, rozšířilo se i portfolio partnerů. Tváří soutěže se stala druhá vicemiss České republiky 2008 Elisavet Charalambidu, bohatší a pestřejší byl i program na zahajovací vernisáži.

V jednom z rozhovorů jste na téma dalších cílů projektu OBRAZY Z CEST řekl, že chcete postupně vybudovat takové zázemí, které poskytne prostor pro další nápady a aktivity. Jak se daří tyto cíle naplňovat?
„Je to běh na dlouhou trať. Zatím se s celým týmem soustředíme na výstavy a v této oblasti se nám daří. Letos v lednu galerie Platinium, v červnu zmíněné letiště, v říjnu jsme otevřeli stálou galerii Obrazů z cest v restauraci Varna a nyní máme výstavu v Domě pánů z Lipé. V příštím roce bychom chtěli uskutečnit takto velké akce každé čtvrtletí. Tradičně tam snad bude i letiště. Protože do naší rodiny patří i širší spektrum partnerů a přátel, pomáháme i my k realizaci koncertů a CD např. naší klubové kapele Alband apod. Co se týká klubu autorů rádi bychom uvítali v našich řadách nové „galeristy“, cestovatelské nadšence, VIP osobnosti i reklamní partnery. V příštím roce bychom už chtěli odzkoušet úspěšnost prodeje našich produktů zejména obrazů, reklamních materiálů, tiskovin. Novinkou mohou být např. školní pořady. Základem činnosti ale budou klubové výstavy s programem, show, písněmi, vstupy zajímavých osobností a setkáními. Tím se odlišujeme od ostatních aktivistů, neboť fungujeme jako klub.

Čím bude výstava v DPL výjimečná?
„Výjimečná bude jednak už krásným prostředím, kde jsem dělal výstavu s Jadranem Šetlíkem po našem návratu z Los Angeles. Bohužel jsme se nyní museli formátově přizpůsobit vitrínám v jednotlivých patrech do kterých instalujeme obrazy s menším formátem. Výstava bude obsahovat přes 40 obrazů z 5 světadílů a od 6 autorů. Představujeme také zcela novou technologii tisku od partnerské firmy OCÉ. Chtěl bych tímto poděkovat všem partnerům za pomoc při realizaci této výstavy, zejména generálnímu partnerovi Citibank, jakož i tradičním partnerům a přátelům.“

 

Za rozhovor poděkoval Peter Šovčík

Zpět