Obrazy z cest

Fotogalerie

Algarve a Lisabon
Irsko
Portugalsko-Algarve
Malta
Gran Canaria
Sicílie

Článek - Dušan Procházka - Obrazy z cest v galerii Platinium


Ve středu 7. 1. byla slavnostně otevřena výstava  velkoplošných fotoobrazů Dušana Procházky a Zdenka Haška pod názvem  Kouzlo okamžiku /nebo též Magic Moment/. Na výstavě je kolem 50 obrazů obou autorů - amatérských fotografů a cestovatelů. Jak říká producent a spoluautor D. Procházka „Původně vznikly obrazy z cest jako kulisa k tématickým  setkáním s přáteli“. Dnes už obrazy z cest shlédlo několik desítek tisíc lidí, především  proto, že byly umístěny po celou loňskou hlavní cestovní sezonu v nové odletové hale brněnského letiště k jeho 50-ti letému výročí pod názvem „Kde se létá vzhůru…“

Současná výstava v galerii Platinium je rozdělena na dvě části. Světy blízké z Procházkovy dílny představují známé destinace našich dovolenkových cest - ona magická místa jara i léta, na která se po celý rok těšíme. Tato část tvoří i retro digitální fotografie od r.1998/99 po současnost. Světy vzdálené převážně z dílny Z. Haška představují  fotografie z afrického a jihoamerického kontinentu z let 2006-8. Samostatnou část v přilehlé kavárničce pak tvoří 4 obrazy z mise D. Procházky do L. Angeles z r. 2002. Převážná část obrazů  je pořízena výhradně obyčejnou amatérskou digitální technikou. Producent akce  D. Procházka ji schválně deklaruje jako obyčejné obrázky  z neobyčejných, ale dosažitelných míst. Obrázky, jaké si může pořídit téměř každý  pro radost sobě i druhým.

Obrazy formátů  převážně 70x50, 100x70 a 120x50 cm  jsou doplněny dvěma ,,maxíky“ 140x100cm. Scénograficky výstavu doplnil i přední brněnský florista M. Dopita. Výstava potrvá do konce ledna a je volně přístupná.

Na otevření  a realizaci výstavy se podílela celá řada přátel a partnerů. Výstava byla realizována především díky pojišťovně Generali a dalším partnerským firmám. Na slavnostním otevření účinkovali přední brněnští umělci, kteří  na akcích D. Procházky pravidelně figurují.  J. Vondrák, skupina A-band ( bývalí členové skupiny Kern), Frosso Tarasidu, Zdeňek Korčian. Slovem provázel tentokrát Luděk Horáček. 

Brno: 7. 1. 2009

D. Procházka - spoluautor

Zpět