Obrazy z cest

Fotogalerie

Algarve a Lisabon
Irsko
Portugalsko-Algarve
Malta
Gran Canaria
Sicílie

Článek - Dušan Procházka - Gran Canaria


Koulovačka, kostelíček, sáňky… Mám doma obrázek mistra Lady z našeho venkova. Krása, poesie, koulovačka, Hrusice. Mrknu oknem ven… srajda, šedo a kosa.

"Hele tady inzerát - Vánoce na Gran Canarii!" pravím doma. Ani mi to nedalo práci, rodina byla ihned připravena. Byli jsme tam už 4x. Ale na Vánoce – to teda NE! Vzpomínám na naše oblíbené místo.  Amadorés, Mogán, Puerto Ricco. Jezdili jsme tehdy do hotýlku v Tauritu - Riviery Mariny. Jenže teď je z něj 4+ a very, very expensiv. Nabízené "sparťanské apartmány" jsou ale blízko zamilovaného místa – to se přece nedá odmítnout!

Ze zimy do věčného jara je to příjemný! Ráno jdu do obchodu pro suroviny na snídani. Prodavačka otevírá roletu. V obchodě jsme akorát dva. To je přece…

"Hallo!" Chytnu chlápka za rukáv a soukám ze sebe: "Ty jsi Jan Owen a máš restauraci Queen Victory na Amadores!!!" Jedinej člověk, kterýho jsem na ostrově znal a já ho potkám první den! No není to Magic Moment? Chodím k němu každej rok na sváču a presso. Odpoledne jsme už byli u něj.

Vše se chystá na Christmas day. I ženský mají rudý plavky s kožešinkou, čepičky s bambulkou alá Santa Claus.
Zabodli jsme skládací stromeček, zapálili kalíšek a vyčurali si dárky do písku… Stejně se nám ale stýskalo po ladovských Vánocích.  

Ale jsou vůbec ještě dnes?

Dušan Procházka

Gran Canaria

 

Gran Canaria

 

Gran Canaria

Zpět