Obrazy z cest

Fotogalerie

Algarve a Lisabon
Irsko
Portugalsko-Algarve
Malta
Gran Canaria
Sicílie

Článek - Dušan Procházka - Terstský záliv, aneb tip na autovýlet


Pokud nejste jen fandové na autojízdu, ale i na moře dalších zajímavostí, můžete si naplánovat prodloužený víkend a prozkoumat krásy u našeho nejbližšího moře. Najedete sice necelých 1.400 km ale uvidíte krásná místa, kde se snoubí slunce, pohoda, pohostinnost a historie. Ideální cesta je tak na 4 dny, aby se člověk nehonil, trochu vyrelaxoval a v klidu si prohlédl lákadla, která vám tato cesta a návštěva 2 přímořských zemí připraví.

     Po průjezdu Rakouskem a možné krátké zastávce u Wörthersee, se po přechodu v italském Tarvisiu a překonání několika tunelů pod Julskými Alpami spustíte po dálnici rovnou do nížiny kolem Udine. Po sjezdu z dálnice u městečka Palmanova, kdy pojedete rovnou na jih, vás již uvítá kraj Furlandsko – Julské Benátsko. Krátce zastavte ve starobylé Aquilei. Toto městečko bylo za císaře Augusta důležitým přístavem. Dnes je moře o 10 km dále. Kolem silnice je mnoho antických památek. Pár domečků s rozkvetlými oleandry a cíl prvého dne - městečko Grado už natahuje paži v podobě několikakilometrové hráze, po které se přijíždí od severu. Silnici objímá z obou stran moře, i když z té levé „jen“ Laguna, do které je možno zajet na zajímavé výlety za přírodními scenériemi, ostrůvky se zajímavou faunou a florou nebo i na rybolov.

     Po 600 km od českých hranic a šesti a půl hodinách jízdy můžete být v některém z hotelů z nabídky www.grado.it. Pravda, moře není tak pěkné jako naproti v Chorvatsku, ale o to lepší je italská přívětivost. K večeru se vydáte do starobylého městečka. Pitoreskní uličky s kavárničkami působí jako balzám. Ve stínu borovic u basiliky Sv. Eufémie ze 6 stol. usednete na lavičku a obdivujete starobylé památky, od

 
různých monolitů, desek, sarkofágů, křtitelnice až po samotný chrám. Uprostřed Grada je lodní kanál a přístav malé Benátky. Dáte si pizzu, těstoviny, či rybí specialitky, láhev dobrého vína a kocháte se pohledem na rybářské čluny. Budete-li mít štěstí, zpozorujete západ slunce.

Grado je známé i léčbou revmatických nemocí. Městské termální lázně jsou hned u hlavní pláže. Z druhé strany je aquapark a nedaleko golfové hřiště. Pokud chcete, můžete celý druhý den relaxovat, brouzdat se po zlaté pláži do nedaleké Pinety vzdálené 1,2 km a večer si jít zaplavat do vyhřívaného bazénu s mořskou vodou. Ať se již rozhodnete prodloužit či ne pobyt v Gradu, vydejte se následující den nejsevernějším výběžkem Jaderského moře dál směrem na Terst. Po cestě neopomeňte udělat menší zastávky u hradu Duino na skalnatém útesu, odkud je překrásný výhled na zátoku Sistiána a prohlédněte si bílou perlu Castello di Miramare - pohádkový zámek vévody Maxmiliána Rakouského těsně před Terstem. Terstský přístav stojí za zastávku s malým občerstvením. Pro ty, kdo vyšetří více času stojí za prohlídku mořské muzeum a akvárium, které stojí přímo v přístavu a byl kdysi chloubou Rakouské monarchie.
     Po polední přestávce můžete vyrazit do Slovinska, nebo se vrátit stejnou cestou zpět. Pokud zvolíte první variantu, jedete na Koper. Pozor, držet se stále u moře! Směr Muggia! Cesta by vás snadno mohla odvést do vnitrozemí, což sice není žádná tragédie, ale znamená to zajížďku asi 80 km. Pokud se rozhodnete vracet přes Slovinsko, je nutno počítat s dálničními poplatky.

 

     Slovinské pobřeží je legrační. Má něco přes 25 km a prakticky 4 větší města, které vezměte odzadu. Nejhezčí je asi Piran, malý poloostrůvek s kostelíkem, překrásným náměstím a přístavem. Moderní Portorož, nebo romantická klidnější Izola, která je ideálním místem k závěrečnému přenocování a místem, kde naše putování u moře končí.
     Poslední část našeho výletu povede od moře z přístavu Koper zpět. Doporučujeme ale odbočit před Ljubljaní na Jesenici, se zastávkou na podhorském jezeře Bled s tajuplným ostrůvkem, který je pod alpským pohořím a nedaleko Triglavu. Krásná procházka nabízí odpočinek, přestávku na oběd a nezapomenutelné panorama hor.

Pokud zvolíte kterýkoliv přechod na Klagenfurt, prověříte dokonale výkon i brzdy vašeho vozu. Pak už zbývá trochu monotóní cesta zpět, která ale uteče při rozjímání nad krásnými zážitky.


Dušan Procházka

 

Zpět